Ատամնաբույժները վստահեցնում են, որ պրոֆեսիոնալ լողորդների 39%-ի մոտ առկա են ատամի էմալի հետ կապված բարդություններ:
Հայտնի է, որ լողավազանում լողալն առաջացնում է մաշկի չորացում և մազերի
գույնի փոփոխում (վերջինը հատկապես շիկահերների մոտ): Բայց վերջերս
Նյույորքյան ինստիտուտի հետազոտողներն ասել են, որ լողավազանում լողալը
ոչնչացնում է ատամի մակերեսը:
Ամբողջ խնդիրը լողավազանի սխալ խնամքն է: Ատամի էմալի հետ կապված խնդիրներն
առաջանում են այն ժամանակ, երբ pH մակարդակը, որը ցույց է տալիս ջրի
թթվայնությունը, դուրս է կամ չի հասնում նորմայի սահմաններին: Եթե
լողավազանում լողալիս արցունքոտվում են աչքերը կամ ջրի հոտից քոր է գալիս
քիթը, ապա հարցը ջրի ցածր pH մակար
...
Կարդալ Շարունակությունը
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
473
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
13.10.2011
|
|
Պարզվում է` եփած և շոգեխաշած լոլիկները շատ ավելի օգտակար են քաղցկեղի
կանխարգելման հարցում, քան թարմը: Այդպիսի եզրակացության են հանգել
Կոռնուելյան համալսարանի քիմիկոսները: Ճիշտ է` ջերմամշակումը նվազեցնում է
լոլիկի մեջ պարունակվող վիտամինների քանակը, բայց փոխարենն ավելացնում է
լիկոպենի` լոլիկի յուրահատուկ կարմիր գույնը պայմանավորող նյութի քանակը և
յուրացումը: Լիկոպենն ուժեղ հակաօքսիդանտ է, պաշտպանում է անոթները,
պայքարում է բջիջների ծերացման դեմ, խոչընդոտում է չարորակ ուռուցքների
առաջացմանը:
Գիտնականները նաև հայտնաբերել են, որ ճաշին կամ ընթրիքին մեկ ափսե լոլիկի
ապուր ուտող մարդիկ ընդունում են 25% ավելի քիչ կալորիա, քան նրանք, ովքեր
ճաշը սկսում են ուրիշ կերակրատեսակից:
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
308
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
13.10.2011
|
|
Ձմերուկը հարուստ է հեշտ յուրացվող շաքարներով, վիտամիններով. այն հատկապես օգտակար է սակավարյունությամբ հիվանդ մարդկանց համար:
Ձմերուկը կանխում է միզապարկում քարերի առաջացումը, լավացնում
նյութափոխանակությունը, միզամուղ միջոց է, կարգավորում է լյարդի աշխատանքը,
արագ հագեցնում ծարավը, մաքրում օրգանիզմը և այլն:
Ցածր կալորիականության շնորհիվ (100 գրամում մոտ 38 կկալորիա) այն շատ են
ուտում նիհարել ցանկացող մարդիկ: Սակայն պետք է հիշել, որ դրա մեջ
պարունակվող ֆրուկտոզան ավելի հեշտ է վերածվում ճարպի, քան գլյուկոզան: Այդ
պատճառով աշնանը որոշ մարդկանց քաշի ավելացումը բժիշկները կապում են
օգոստոսին չափազանց շատ ձմերուկ ուտելու հետ: Բացի այդ, ձմերուկի և դդումի
մեջ առկա մրգային թթուները խթանում են ստամոքսահյութի արտադրությունը և
շարժման մեջ դնում ստամոքսի պատերը, ինչը մարդու կողմից ընկալվում է որպես
քաղցի զգացում:
Պետք չէ տարվել ձմերուկի դիետայով, քանի որ հեղուկի հետ օրգանիզմից դուրս
են գալիս նաև նախկինում կուտակված աղերը:Բացի այդ, չի կարելի սննդի
ը
...
Կարդալ Շարունակությունը
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
659
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
10.10.2011
|
|
Ծաղկակաղամբը պարունակում է 1,5 անգամ ավելի շատ սպիտակուցներ և 2-3 անգամ
ավելի շատ ասկորբինաթթու, քան սովորական կաղամբը: Այն հարուստ է C, B1, B6,
B2, PP, A և այլ վիտամիններով: Նրա գլխիկներում առկա են այնպիսի օգտակար
հանքանյութեր, ինչպիսիք են կալիումը, կալցիումը, նատրիումը, ֆոսֆորը,
երկաթը, մագնիումը: Ծաղկակաղամբը հարուստ է նաև պեկտիններով, խնձորի և
կիտրոնի թթուներով:
Ծաղկակաղամբը բարելավում է իմունիտետը, նպաստում մարսողությանը, օգնում է մաշկի, մազերի, եղունգների աճին:
Սննդակարգում ծաղկակաղամբի պարբերաբար գործածումն օգնում է կանխարգելել
քաղցկեղը (հատկապես` հաստ աղիքի): Օրգանիզմից ժամանակին դուրս չմղված
թունային միացությունները վնասում են բջիջները, որի հետևանքով առաջանում են
ուռուցքային գոյացություններ: Իսկ ծաղկակաղամբի բաղադրության մեջ առկա
էնզիմները բազմաթիվ վիտամինների և հանքանյութերի հետ միասին նպաստում են
օրգանիզմից տոքսինների դուրս մղմանը` այդպիսով ապահովելով ծաղկակաղամբի
հակաքաղցկեղային հատկությունը:
Ծաղկակաղամբի հյութը խորհու
...
Կարդալ Շարունակությունը
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
604
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
10.10.2011
|
|
Մենք բոլորս փոքր տարիքից լսում ենք, որ պետք է շատ գազար ուտել, քանի որ
այն լավ է տեսողության համար: Շատերս միշտ մտածում էինք, թե ինչու է գազարն
այդքան օգտակար և գազարի ինչն է աչքերի համար այդքան լավ: Գազարի օգտակար և
բուժիչ հատկությունները բացատրվում են դրա հարուստ
առանձնահատկություններով: Այն պարունակում է վիտամին В, РР, С, Е, К,
սպիտակուցներ, ածխաջրեր: Քիչ չեն նաև գազարի մեջ պարունակվող հանքային
նյութերը, որոնք շատ անհրաժեշտ են մարդու օրգանիզմին` կալիում, երկաթ,
ֆոսֆոր, մագնեզիում, պղինձ, յոդ, ցինկ, նիկել, ֆտոր և այլն: Իսկ այժմ
ամենակարևորը. գազարի մեջ առկա բետա-կարոտինը լավ միջոց է աչքի
ցանցաթաղանթի ամրապնդման համար: Մարդիկ, ովքեր տառապում են
կարճատեսությամբ, կոնյուկտիվիտով, բլեֆարիտով և հավկուրությամբ, այս մթերքի
օգտագործումը սննդի մեջ շատ ցանկալի է: Օրգանիզմում բետա-կարոտինը
վերածվում է A վիտամինի, որն էլ հենց նպաստում է տեսողության լավացմանը:
Կարևոր է հիշել նաև, որ գազարը ոչ մի դեպքում չի կարելի օգտագործել գինու,
գարեջրի կամ որևէ ա
...
Կարդալ Շարունակությունը
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
448
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
10.10.2011
|
|
Գիտնականները պարզել են, որ հալվան կարող է երիտասարդ պահել օրգանիզմն ու
կոփել առողջությունը: Հիմնականում այն օգտակար է արյան շրջանառության և
նյարդային համակարգի համար: Ճիշտ պատրաստման դեպքում հալվան աղբյուր է
հանդիսանում այնպիսի օգտակար միացությունների, ինչպիսիք են նատրիումը,
մագնեզիումը, սպիտակուցները, կալցիումը, երկաթը, ցինկը, ֆոսֆորը և այլն: Իր
օգտակարության շնորհիվ այն նաև խորհուրդ է տրվում երեխաներին: Այն
անհրաժեշտ է երեխաների տեսողության, ինչպես նաև արյան շրջանառության,
հիշողության ամրապնդման և դիմադրողականության բարձրացման համար: Հալվան
չպետք է պատրաստված լինի միայն բնական հումքից. բաղադրության մեջ չպտք է
լինեն ներկանյութեր և արհեստական միացություններ: Սակայն այս ամենի հետ
մեկտեղ հալվան ունի մեկ թերություն` յուղային է, ուստի առողջությունն
ամրապնդելու համար խորհուրդ է տրվում օգտագործել օրական 50 գրամ:
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
343
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
10.10.2011
|
|
Գիտականորեն ապացուցված է, որ անանասի հաճախ օգտագործումը դրական է
անդրադառնում առողջության վրա` պահպանելով բոլոր կենսական օրգանների բարձր
տոնուսը։ Հատկապես անանասի հյութը խորհուրդ է տրվում լյարդի
հիվանդությունների, սակավարյունության դեպքում։ Օգտակար է նաև
հիպերտոնիկներին։
Ավելորդ քաշից ազատվելու համար բժիշկները` համալիր բուժման հետ միասին
առաջարկում են խմել անանասի հյութ, որը վաղ ժամանակներից սկսած՝ շնորհիվ
ցածր կալորիականության, համարվել է դիետիկ պտուղների ''արքա''։
Անանասի մեջ պարունակվող ֆոսֆորը զգալիորեն լավացնում է հիշողությունը, իսկ պտղամսի բջջանյութը` կանոնավորում մարսողությունը։
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
638
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
30.09.2011
|
|
Թեյը պաշտպանում է մաշկն ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից, վաղ
ծերացումից, կնճիռներից և այլն: Թեյի պաշտպանիչ հատկության մասին հայտնի է
եղել չինացի բժիշկներին` դեռևս հնագույն ժամանակներից: Թեյի տերևները
պարունակում են մոտ 200 օգտակար նյութեր` յուղեր, վիտամիններ, ալկալոիդներ և
այլն, որոնք մաշկը դարձնում են գեղեցիկ և առողջ: Թեյի միջոցով դեմքի մաշկը
ստանում է հաճելի երանգ և թարմություն: Այն հատկապես օգտակար է յուղոտ
մաշկ ունեցողների համար. դեմքը թեյով մաքրելը բարձրացնում է մաշկի տոնուսը և
հաղորդում բնական փայլ: Խորհուրդ է տրվում ցանկալի արդյունքի արդյունքի
հասնելու համար առավոտյան լվացվել սառը թեյով: Սև թեյն իդեալական է յուղոտ և
կոմբինացված մաշկ ունեցողների համար: Նվազեցնում է դեմքի պիգմենտները:
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
414
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
30.09.2011
|
|
Հոնի թթվաքաղցր համի հատապտուղները շատ օգտակար են: Դրանք պարունակում են
մեծ քանակությամբ քաղցրանյութ (գլյուկոզա), պտղաշաքար (ֆրուկտոզա),
օրգանական թթուներ` հատկապես խնձորաթթու, նիկոտինաթթու, ազոտաթթու և
ներկանյութեր, եթերայուղ, ֆիտոնցիդներ, վիտամին C և P:
Հոնը լավ բուժամիջոց է ստամոքսաղիքային հիվանդությունների դեմ, իսկ
նրանում առկա ֆիտոնցիդները, ինչպես հայտնի է, կարողանում են ոչնչացնել
տիֆի, դիզենտերիայի և մի շարք այլ հիվանդությունների մանրէները:
Հոնը նաև բուժում է պոդագրան, սակավարյունությունը, վերականգնում է մարդու
օրգանիզմի խաթարված նյութափոխանակությունը: Հոնի տերևները պարունակում են
14% տանիդներ: Հեղուկը և տերևները, ինչպես փորձն է ցույց տվել, կարող են
ծառայել որպես լեղամուղ և միզամուղ միջոց: Հոնի տերևի եփուկը վերացնում է
սրտխառնոցը:
Հոնի կեղևում և արմատներում պարունակվող գլիկոզիդն ու կոնինը մալարիայի դեմ
պայքարի հատկությամբ են օժտված: Դողէրոցքի դեպքում խորհուրդ է տրվում
հիվանդին հոնի ծաղիկների հյութ տալ:
Ստամոքսի արյունա
...
Կարդալ Շարունակությունը
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
1455
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
30.09.2011
|
|
Ըստ արյան խմբերի, սնվելու մեթոդն առաջարկել է ամերիկացի բժիշկ Պիտեր Դ
Ադամոն: Ըստ նրա տեսության, օրգանիզմ ներմուծվող սննդի և արյան
փոխազդեցությունն ուղղակիորեն կապված է մարդու գենետիկ
առանձնահատկությունների հետ: Ըստ hayuhi.am-ի, որպեսզի իմունային և
մարսողական համակարգերը գործեն նորմալ, մարդը պետք է ուտի այնպիսի
մթերքներ, որոնք համապատասխանում են իր արյան խմբին կամ, այլ խոսքով՝
որոնցով սնվել են իր նախնիները: Դա նպաստում է ներքին օրգանների աշխատանքի
բարելավմանը և ունենում նիհարեցնող ազդեցություն: Առաջին խմբի արյուն
ունեցող մարդիկ կոչվում են ''որսորդներ'': Նրանց սնունդը պիտի հիմնականում
բաղկացած լինի կենդանական սպիտակուցներից: Իսկ հացից, մակարոնեղենից և
կաթնամթերքից նրանք պետք է հրաժարվեն: Արյան առաջին խումբն ամենահինն է ու
ամենատարածվածը: Առաջին խմբի արյուն ունեցող մարդիկ լավ են մարսում միսը,
որովհետև ունեն ամուր մարսողական և գերակտիվ իմունային համակարգ, նրանք
դժվարությամբ են հարմարվում նոր սննդակարգերին: Կաթնամթերքի ու
հատիկավորների հանդեպ ''ո
...
Կարդալ Շարունակությունը
Категория:
ՕԳՏԱԿԱՐ
|
Просмотров:
2585
|
Добавил:
Milashka
|
Дата:
30.09.2011
|
| |